T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ORTAHİSAR - Bener Cordan Ortaokulu

ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİK İPUÇLARI

Tek başına veya başkalarına karşı çevrimiçi oyun oynamak, basit arcade oyunlarından, aynı anda tek bir çevrimiçi oyuna katılan çok sayıda oyuncunun yer alabileceği çok oyunculu çevrimiçi oyunlara (MMO) kadar standart mod olmuştur. 
Bu MMO'ların çoğu sanal toplulukları desteklemektedir ve bu, oyuncuları bilinmeyen diğer oyuncularla gerçek zamanlı etkileşim ile ilgili risklere maruz bırakabilir.

Bu riskler şunları içerir:

 

§  Oyunda yaratılan ve gençler için uygun olmayan kullanıcı tarafından oluşturulan içerik ve oyuna verilen yaş sınırı ile uyuşmazlık.

§  Bazı oyuncular gençler için uygun olmayan davranışlarda bulunurlar. Örneğin, uygunsuz veya saldırgan bir dil; metin, ses veya video iletişimine izin veren oyunlarda zorbalık; hile ve kurcalama gibi sportmenlik dışı davranış; veya başkalarına karşı saldırganlık.

§  Mahremiyetin ihlali. Çevrimiçi oyun, çocuklar da dahil olmak üzere, insanları anlamlı ilişkiler kurmaya teşvik edebilir; ancak bu, kişisel ayrıntıları paylaşma veya oyun dışında bilinmeyen diğer oyuncularla tanışma riskini beraberinde getirir.

§  İçeriğin gençler için uygun olmadığı web sitelerine bağlantılar.

 

AİLE İÇİN GÜVENLİK İPUÇLARI

 

§  Çocuğunuza diğer oyunculara kişisel detayları vermemeleri gerektiğini açıklayın.

§  Çocuğunuza, eşlik etmediğiniz sürece diğer oyuncularla tanışmaması gerektiğini söyleyin.

§  Çocuklarınızın etkinliklerini oyun web sitelerinde izleyin. Daha da iyisi onlarla oyna birlikte oynayın.

§  Çocuğunuza zorbalık, tehdit edici veya kötü dil, istenmeyen içeriğin gösterilmesi veya oyun dışında buluşma davetleri gibi sorunları bildirmeleri için teşvik edin ve hatırlatın.

§  Bu sitedeki geribildirim sayfasını veya konsollardaki veya oyunların web sitelerindeki belirli şikayet mekanizmalarını kullanarak uygunsuz davranışı bildirin.

§  Oyundaki herhangi bir şey geliştiği şekilde takdirde iletişimi bırakın ya da çocuğunuzun çevrimiçi kimliğini değiştirin.

 

ÇOCUKLAR İÇİN GÜVENLİK İPUÇLARI

 

§  Kötü davranış, kötü dil veya hile doğru değildir! Sizi rahatsız eden oyuncuların sizinle iletişim kurmasını engelleyebilir, onları oyun sağlayıcıya veya platforma bildirebilir veya ailenize söyleyebilirsiniz.

§  Sizi rahatsız eden herhangi bir bilgiye rastlarsanız, ailenize derhal söyleyin.

§  Ev adresiniz, e-posta adresiniz, telefon numaranız, şifreleriniz veya resimleriniz gibi kişisel bilgileri vermeyin.

§  İlk önce ailenizle görüşmeden çevrimiçi tanıştığınız birisiyle bir araya gelmeyi asla kabul etmeyin.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.11.2020 - Güncelleme: 14.01.2024 09:04 - Görüntülenme: 745
  Beğen | 11  kişi beğendi